English French German Italian Japanese Chinese Russian Spanish
Kültürel Yapı

Doğudan Anadolu'ya uzanan yollar üzerinde bulunan kentte, çağlar boyu yinelenen nüfus hareketleri bir yandan yöreye yeni kültürlerin gelmesini sağlarken, bir yandan yörede meydana gelen savaşlar sonucunda geçmiş kültürlerin ortadan kalkmasına sebep olmuştur.Erzurum çok eski zamanlardan bu yana süregelmiş tarih ve kültür katmanlarını bir arada barındırır.

Selçuklu dönemi Türk-İslam kültürü, Türklerin göçebelik dönemi kültürü ve İran kültürü bunların en belirginleridir.Günümüz Erzurum Kültürü'nün temelleri büyük ölçüde Osmanlı döneminde oluşmuştur.Yöredeki savaşlar Erzurum halkının din ve milliyetçilik çevresinde bütünleşmesine yol açmıştır.1950 ye kadar geçen dönemde kent oldukça yavaş gelişmiş, alt yapı hizmetlerinin yetersizliği o dönemde yöre halkımım gelenek ve göreneklerine daha sıkı bağlanmasına ve kırsal kesimin eski yaşam biçimlerini devam ettirmelerine sebep olmuşturDaha sonraki dönemde, tüm Türkiye'de yaşanan kırda kente yoğun göç olgusu Erzurum'da da yaşanmıştır.

Ulaşım ağının gelişmesi, tarıma yeni tekniklerin katılması, sanayileşme ve kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, yeni kültür öğelerinin toplumsal yaşama katılmasını hızlandırmıştır.Bu oluşum kendisini bu etmenlerin yoğunlaştığı kent ve ilçe merkezlerinden daha yoğun göstermiş, kır ve kent kültürünü birbirinden ayırmıştırçekirdek aileye yönelim, kent tipi, evler, giyim kuşam farklılıkları bu ayrıma örnek olarak sıralanabilir

Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yer alan il, 25066 km karelik alnıyla bu bölgenin en büyük, Türkiye'nin ise 4 büyük ilidir

ilin deniz seviyesinden yüksekliği 1859 m dir Merkez ilçesinin alanı 7000km karedir ülke topraklarını 2 sini kaplayan il, 39-55 kuzey enlemleri,41-16 doğu boylamları üzerinde bulunur

Çoruh Fırat ve Aras havzalarının başlangıç noktasında yer alan il, kuzeyde Rize ve Artvin, batıda Bayburt ve Erzincan, güneyde Bingöl ve Muş, doğuda Kars, Ağrı ve Ardahan, kuzeybatıda ise Trabzon ile komşudurd ünü dağların kapladığı il topraklarının kısıtlı bir kısmı tarıma elverişlidiril topraklarının h i çayır ve mera olarak kullanılırken, ancak %8 inde bitkisel üretim yapılmaktadır